Şampiyonlar Ligi, kurulduğu günden bu yana dünya futbolunun kuşkusuz en prestijli kulüp turnuvası özelliğini taşıyor. İlk dönemlerinde sadece ülkesinin şampiyon takımlarının katılabildiği ve bu sayede farklı ülkelerin takımlarına fırsat tanıyan; ancak zamanla ölçeği genişleyen ve yerel liginin üst sıralarında yer alan takımların da boy ölçüştüğü bir organizasyon haline gelen Şampiyonlar Ligi hızla elitler ligine dönüşüyor. Özellikle 2018-2019 sezonundan itibaren uygulamaya konulan “Premier Lig, La Liga, Serie A ve Bundesliga’da ilk 4’e giren takımların doğrudan katılması” kuralıyla diğer ülke takımları için kapısı biraz daha kapatılmış durumda… Yaklaşık 100 yıldır Juventus’u yöneten Agnelli hanedanının bugünkü üyesi olan ve Avrupa Kulüpler Birliği’nin başkanı Andrea Agnelli’nin spota taşınan sözleri de bu sürecin hızlanarak devam edeceğine işaret ediyor.
“Televizyon yayın geliri ve sponsor desteğinin geçtiğimiz 20 yılda muazzam bir ivme ile arttığı Şampiyonlar Ligi’nde, elitlerin himaye edilmesine daha fazla gerek var mı?” sorusunu geçmiş yılların istatistikleri aslında çok net bir şekilde cevaplıyor.
Juventus chairman Andrea Agnelli, who has his own plan for the top clubs to “reshape” European football, scathing on Gianni Infantino: “It is difficult to know what is going through the Fifa president’s mind.” https://t.co/wcYS1NuNP2
— David Conn (@david_conn) May 24, 2018
En çarpıcı istatistiklerden biri hiç kuşkusuz 27. kez gerçekleştirilen organizasyonun 24 sezonunda kupayı sadece İngiliz, İtalyan, Alman ve İspanyol takımlarının kazanması! 1993’te Fransa, 1995’te Hollanda ve 2004’te Portekiz takımları ise Avrupa’nın en prestiji turnuvasında birer kez mutlu sona ulaşabildi. Diğer bir deyişle geçtiğimiz 24 sezonda İngiliz, İtalyan, Alman ve İspanyol takımlarının kupayı kazanmadığı sadece tek bir sezon var! Diğer yandan, 1995-1997 sezonları arasında çeyrek finalde yer alan Hırvatistan, İsveç, Norveç ve Polonya takımları geçtiğimiz 22 yılda bu başarıyı tekrarlayamadı. Kupayı kazanan 7 ülke haricinde 2010’dan bu yana çeyrek finalde temsil edilen sadece üç ülke var: Türkiye, Ukrayna ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi…
Çeyrek final ve sonrasında oynanan tüm maçların derinine inildiğinde ise geçmiş, bize yukarıdaki cevabı detaylandırarak ve daha güçlü bir şekilde veriyor. Zira, öne çıkan noktalara bakıldığında Avrupa’nın dört büyüğünden olmayan bir takımı (olumlu bir istatistikle) görmek neredeyse imkansız!
Yıllara Göre Ülke Başarıları
- İngiltere, çeyrek finalde 4 takımla temsil edilen tek ülke ve 2018-2019 sezonunda bu başarıyı 3. kez tekrarladı.
- 2012-2013’ten sonraki 7 sezonun 4’ünde aynı ülke takımları finale çıktı. Bu durum önceki 20 sezonda ise sadece 3 kez gerçekleşmişti.
- 2003-2004’ten sonraki 15 sezonda sadece İspanyol, Alman, İngiliz ve İtalyan takımları finale çıkabildi.
- 2006-2008 arasındaki 3 sezonda İngiltere Premier Ligi en parlak dönemini yaşadı ve her sezon 3 takımla yarı finalde temsil edilip en az 1 takımla finalde yer aldı. Ancak, sadece 2007-2008 sezonunda kupayı kazanbildi. (Manchester United)
- İspanya; 2010-2011 ile 2016-2017 arasındaki 7 sezonun tamamında yarı finalde 2 takımla temsil edildi. Bu 7 sezonunda 5’inde İspanyol takımları kupayı kazandı.
- 2000 yılından bu yana en çok ülkenin temsil edildiği çeyrek final 2011-2012 sezonuydu. (İspanya’dan 2 takım; Almanya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Portekiz, İngiltere ve İtalya’dan birer takım mücadele etti).
- Aynı dönemde, 3 sezonun yarı final eşleşmelerindeki 4 takım da farklı ülkedendi.
- 2003-2004: Fransa, Portekiz, İngiltere ve İspanya
- 2009-2010: Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya
- 2017-2018: Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya
Aynı Ülke Takımlarının Eşleşmeleri
- Tottenham aynı sezonda birden fazla ulusal rakibiyle karşılaşan 6. takım oldu. Bu takımlar arasında kupayı kazanan tek takım ise Milan. (Diğer takımlar ise Valencia, Liverpool, Chelsea ve Atletico Madrid (2 kez))
- Chelsea ile Liverpool 2004-2005 ile 2008-2009 arasındaki 5 sezonda 4 kez karşı karşıya gelerek ulusal rekabeti uluslararası düzeye taşıdı.
- Real Madrid ile Atletico Madrid ise 2013-2014 ile 2016-2017 arasında kesintisiz 4 sezon boyunca karşı karşıya geldi. 2 kez finalde, birer kez de çeyrek final ile yarı finalde karşılaşan İspanyolların eşleşmesinin tamamını Real Madrid kazandı.
- İtalyan takımları 3 kez karşı karşıya geldi. Milan Inter’i bir kez çeyrek final bir kez de yarı finalde saf dışı bırakırken Juventus’u da finalde yenerek 2003’te kupayı müzesine götürdü.
Farklı Ülke Takımlarının Eşleşmeleri
- En çok karşılaşan ülkeler listesinin ilk üç sırasında yer alan İspanyollar en çok sırasıyla İngilizlerle (24 eşleşme), Almanlarla (21 eşleşme) ve İtalyanlarla (18 eşleşme) eşleşti. İngilizlere ve Almanlara karşı kayda değer bir üstünlük kuran İspanyol takımlarının geride olduğu tek eşleşme ise İtalyan takımlarıyla yarı finalde karşılaştıkları eşleşme…
- Çeyrek final ve sonrasında 8 kez eşleşen Fransız ve İtalyan takımları arasında ilginç bir istatistik söz konusu: Çeyrek final ve yarı finaldeki toplam 7 eşleşmeyi İtalyanlar kazanırken finaldeki tek kaşılaşmayı ise Şampiyonlar Ligi’nin kurulduğu sezon Fransızlar (Marsilya-Milan finali) kazandı.
- 3 kez çeyrek final başarısı gösteren Türk takımları ise 2 kez İspanyol 1 kez de İngiliz takımları ile karşılaştı.
En Çok Eşleşen Takımlar
- Şampiyonlar Ligi tarihinde çeyrek final ve sonrasında en çok eşleşen takımlar Real Madrid ile Bayern Münih hiçbir zaman finalde karşı karşıya gelmedi.
- Real Madrid ile en az 2 kez eşleşen hiçbir takım İspanyol takımına karşı ‘eşleşme toplamında’ üstünlük gösteremedi. Juventus 6 kez eşleştiği Real Madrid’i 3 kez saf dışı bırakırken, ezeli rekabetin diğer aktörü Barcelona ise 2 eşleşmenin 1’inde rakibini eleyebildi.
- En büyük eşleşme üstünlükleri Real Madrid’in Atletico Madrid’i (4 eşleşme); Juventus’un ise Monaco’yu (3 eşleşme) tüm eşleşmelerde saf dışı bırakmalarıydı.
- Çeyrek final ve sonrasında aynı takımla eşleşen tek Türk takımı Galatasaray’dı. Real Madrid ile 2000-2001 ve 2012-2013 sezonlarında eşleşen sarı-kırmızılı takım iki eşleşmede de elenen taraf oldu.
Takım Başarıları
- Tottenham; kupayı kazanması halinde bunu başaran 14. takım olacaktı. Tottenham gibi 2 kez çeyrek finale; 1 kez yarı final ve finale kalma başarısı gösteren Bayer Leverkusen finali kaybetmişti!
- 1990’dan bu yana Premier Lig şampiyonluğuna haset kalan Liverpool ise finalde galip gelerek Manchester United’i yakaladı ve en başarılı İngiliz takımı unvanını ezeli rakibiyle paylaştı.
- Oynadığı 7 finalin tamamını kazanan Real Madrid aynı zamanda en çok yarı final oynayan takım (13 kez) konumunda.
- Real Madrid’i öne çıkaran bir diğer istatistik ise (16 eşleşmenin 13’ün tur atlayan taraf olmasıyla) 10 ve üzeri çeyrek final oynayan 5 takım arasında yarı finale ulaşma oranı en yüksek takım olması…
- 6 kez çeyrek final oynayan Porto’nun yarı finale çıkma başarısı gösterdiği tek sezon kupayı kaldırdığı 2003-2004 sezonu!
- Yarı finale kaldığı 7 sezonun 6’sında finale çıkan Juventus’un kupayı kaldırdığı tek final Ajax’ı mağlup ettiği 1996 finali.