EURO 2016’daki hayal kırıklığı ve Rusya 2018 elemelerindeki oldukça kötü performans göz önüne alındığında, Türk futbolunda değişim ihtiyacı açıkça ortaya çıkmıştı. Dahası, Fatih Terim’in EURO 2016’da oyuncular üzerindeki kontrolünü kaybetmesinin yanı sıra Fatih Terim’in ve takım kaptanı Arda Turan’ın nahoş olayların başrolünde yer alması milli takım üzerinde baskılar oluşturmuştu. Sonuçta, Türkiye Futbol Federasyonu – eski dost – Mircea Lucescu ile temiz bir sayfa açarak UEFA Uluslar Ligi’ne başlamaya karar verdi.
Ancak, sonuçlar arzu edildiği şekilde olmadı! Türkiye, 17 Kasım’daki İsveç mücadelesinde aldığı mağlubiyetle – Rusya ve İsveç’in yer aldığı – 2. Grup’ta 3 puanla son sırada yer aldı ve UEFA Uluslar Ligi’nde küme düştü. Peki; C Ligi’ne gerileyen Türkiye, UEFA Uluslar Ligi boyunca gerçekten gençleşti mi ve bunu süreç doğru bir şekilde ele alındı mı?
Önerme 1: Türkiye A Milli Futbol Takımı radikal bir gençleştirme sürecinden geçmektedir.
Büyük Oranda Doğru: 4 maçlık UEFA Uluslar Ligi’nde maç başına 80 dakika ve üzeri oynayan 5 futbolcudan 25 yaşın üzerindeki tek oyuncu Cenk Tosun olarak görünmektedir. Kalan 4 futbolcunun (Hakan Çalhanoğlu, Okay Yokuşlu, Cengiz Ünder ve Çağlar Söyüncü) yaş ortalaması ise 22.75’tir.
Önerme 2: Türk futbolu genç oyuncu bulma ve yetiştirme konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Bu bağlamda, milli takım – başta Almanya’da yetişenler olmak üzere – gurbetçi oyunculara bağımlıdır.
Hatalı: UEFA Uluslar Ligi’nde Türkiye formasını ortalama 45 dakika ve üzerinde giyen 6 tane 25 yaş altı milli oyuncu bulunmaktadır. Bu futbolcuların 4’ü (Okay Yokuşlu, Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü ve Zeki Çelik) Türkiye’de yetişmiş ve Avrupa liglerine ihraç edilmiş oyunculardır.
Önerme 3: Türkiye A Milli Futbol Takımı, çeşitli Avrupa liglerinde oynayan oyunculardan kurulmaya başlanmıştır.
Büyük Oranda Doğru Ancak Yanıltıcı: UEFA Uluslar Ligi’nde Türkiye’nin formasını giyen ana oyuncular arasında Türkiye Süper Ligi’nde oynayan tek oyuncu Hasan Ali olarak görünmektedir. Takımın iskeletindeki hemen hemen tüm oyuncular Avrupa’nın çeşitli liglerinde forma giymektedir. Ancak söz konusu oyuncuların maç sayıları iskrarsız bir görünüm sergilemektedir.
Sinan Bolat, Zeki Çelik ve Kaan Ayhan haricinde, yurt dışında oynayan Türk oyuncular takımlarının formalarını düzenli bir şekilde giyememektedir. Serie A’da forma giyen Hakan Çalhanoğlu ve Cengiz Ünder takımlarının oynadığı maçların – dakika bakımından – %60’ında görev yaparken Çağlar Söyüncü, Okay Yokuşlu ve Cenk Tosun sürekli oynama şansı bulamamıştır.
Dahası, Türk oyuncularının forma giydiği takımların seviyesi de soru işareti doğurmaktadır. Cenk Tosun, Hakan Çalhanoğlu ve Cengiz Ünder Avrupa’nın en yüksek futbol seviyesinde kendilerine yer bulmuşlardır. Ancak, Sinan Bolat, Zeki Çelik, Çağlar Söyüncü, Okay Yokuşlu, Kaan Ayhan ve Yunus Mallı gibi Türkiye’nin diğer kilit isimleri Avrupa’nın çeşitli liglerinde yer alan orta veya düşük seviyeli takımlarda forma mücadelesi vermektedir.